Slut På Festen ?

02:42 / Upplagd av Webmaster /

Fantastisk aprilmånad på börsen


Stockholmsbörsen har gått som tåget under april. En uppgång på drygt 20 procent blir facit när månaden summeras efter den tidiga börsstängningen på torsdagen.
April bjöd på en mycket bra börsmånad som självklart präglades av att företagen presenterade årets första kvartalsrapporter. En hel del bolag överraskade positivt, även om marknadens förhoppningar var extremt lågt ställda.

I månaden som nu går mot sitt slut har fokus även legat på det viktiga räntebeskedet från Riksbanken. Riksbanken meddelade den 21 april att man sänker reporäntan med 0,50 procentenheter till historiskt låga 0,50 procent.

Johan Hagbarth, aktiestrateg på SEB, tror att de låga räntorna har lockat tillbaka pengar till aktiemarknaden, då det blivit svårare att hitta avkastning någon annanstans.

”Jag tror även att de fortsatt massiva åtgärderna från myndighetshåll har bidragit till att ta bort en del av riskpremien från marknaden. Oron för att finansmarknaden ska stå på öronen har sjunkit och man kan nu värdera efter risk och inte katastrof", säger han.

Ytterligare en förklaring till Stockholmsbörsens framfart i april har varit en del ”mindre dåliga” makrosignaler och att fallet i konjunkturen börjat planat ut, menar Johan Hagbarth.

Kommer börsen fortsätta att stiga?
”Jag har svårt att se vilka faktorer som skulle kunna driva upp marknaden särskilt mycket härifrån. Det är svårt säga att börsen är särskilt billig numera och ska den upp rejält krävs kraftiga vinstökningar. Det tror jag inte att vi kommer att se de närmsta kvartalen.”

Danske Banks aktiestrateg Henrik Moberg är inne på samma linje när det gäller aningen bättre makrosiffror. Han tror dock att mer stabila vinster i företagen kommer tillbaka redan i det fjärde kvartalet i år.

”Den primära drivkraften på börsen är att vi har fått rätt många ledande indikatorer från olika delar av världen som tyder på att det tidigare upplevda fria fallet i världsekonomin bromsar och det faktum att man faktiskt kan se en botten inom en närtid", menar Henrik Moberg.

Kommer det här att hålla i sig?
”Vår bedömning är att vi går mot något av en stabilisering. I kvartal fyra tror vi att vi får sen en mer normal intjäning bland företagen. Förbättras konjunkturen mer är potentialen ännu större.”

Källa: DI

0 kommentarer:

Skicka en kommentar