Xact Bull/Bear

02:40 / Upplagd av Webmaster /

Xact-fonder klarar inte svängarna

Xact Bull och Xact Bear ska ge hävstång i uppgång respektive nedgång. För den långsiktiga spararen kan det intuitiva tilltalet i dessa fonder dock vara förledande, visar Placera.nu. Båda fonderna har backat 25 procent under en fyraårsperiod.

De två hävstångsfonderna är spegelbilder av varandra och ska allt annat lika ge en avkastning på 1,5 gånger utvecklingen i Stockholmsbörsens OMXS30-index. Bull, vilket namnet avslöjar, är valet för den som tror på en uppgång, medan Bear ger avkastning i nedgång.

En genomgång av Placera.nu visar dock att båda fonderna har gått ned 25 procent under en fyra års period, vilket utan närmare eftertanke låter nedlåtande ologiskt. Börsen har under samma period gått ned 3 procent och då borde Xact Bull i tankevärlden avkastat närmare 5 procent.

Problemet är, vilket Placera.nu påvisar, att hävstången i fonderna verkar på daglig basis – inte grundat de långsiktiga genomsnittliga förändringarna i underliggande index.

Xact Fonder är mycket transparenta gällande denna problematik och visar i ett pedagogiskt exempel hur volatiliteten kan ge effekter som en sparare på ett intuitivt plan inte hade förväntat sig. Den något komplicerade mekanismen i spel medför att fonderna omviktas utifrån antagna värden efter dagens slut. I ett volatilt börsklimat, där börsen likt dessa dagar går upp en dag och ned nästa, betyder detta över tid att Xact Bull tar mer stryk i nedgång än vad den tar igen i uppgång. Se Xact Fonders egna exempel.

Sammantaget vill Xact Fonder framhäva att hävstångsfonderna måste användas i enlighet med placerarens strategi och med grund i synen på den kommande börsutvecklingen. Det är inget kontroversiellt synsätt men en viktig upplysning för den som inte fördjupat sig i fondernas mekanismer.

Placera.nu, som granskat fonderna utifrån dagens börsklimat, menar att Xact Bull och Xact Bear är ”bra instrument för sparare som är villiga att ta hög risk”.

"De är framför allt bra när börsen befinner sig i en lång och tydlig trend. När volatiliteten ökar passar de för kortsiktiga affärer för väl insatta placerare som kan köpa och sälja snabbt", skriver Placera.nu.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar