Pessimisten, optimisten och realisten

11:35 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Göran Högberg inleder veckan med en rapport om börsläget, och det gäller att justera seglen efter vinden.



Pessimisten klagar på vinden; optmisten förväntar sig att den förändras; realisten justerar seglen.

KÖPLÄGEN
De bästa köplägena 2008-2009 är bakom oss.

Det har varit en enorm "fear" (högt VXO-index i höstas-vintras), vilket inte kommer att upprepas i år eller nästa år.

Vi kommer inte att få se samma panik som skapar de riktigt fina undervärderingarna.

Dock kommer naturligtivs möjligheter att yppa sig med regelbundna och oregelbundna mellanrum.

Förhoppningsvis infinner det sig nya möjligheter om ett par veckor.

Tex. GDX på eller under 35 är en bra placering i höst då marknaden blir mer inriktad på inflation än tillväxt.

Dock, om vi skall tala om inflation med stort I, är det år 2013 och framåt som gäller.

SEA under 10, FCG och SLX måste ned 20% minst, innan vi kan rek. dem. Detta kanske vi måste vänta till 2011 till 2012-botten för.

I vinter är det TLT som kommer att gälla om den faller till flerårslägsta. (dvs. om den långa statsobligationsräntan flyger i taket pga. all inflationär stimulans).

I vinter kan vi få den största "inflation scare" sedan 1994. TLT faller då ned till 70 eller lägre (=långa obligationer faller 30%)

Det har varit ett historiskt rekord i stimulans. Innebär att det nästa gång finns mindre att stimulera med. Detta innebär att hela världen blir benägen till en fortsatt recession under tio år till.

Den största nackdelen med alla stimulanspaket världen över, är att krutet då redan är spenderat. Den enda säkra konsekvensen blir en inflationsuppgång.

En tvåsiffrig inflation blir konsekvensen åren 2013-20.
I vinter får vi en lindrig övning i inflationsuppgång. FED & Co blir då tvungna att höja räntorna under en period med stagnation.

GDX (guldaktier) visar alltid sin bästa sida under ekonomiska stagnationsperioder med inflation. 2012 och ett par år framåt blir det både tillväxt och inflation.

Dock, måste ni se upp med 2010-11, klar nedpotential på börserna i stort, inkl. guldaktier.

TIOÅRSPLACERING
För den "konservative" (i betydelsen försiktig) kommer TIPS (inflationsskyddade statsobligationer) att slå aktieindex med hästlängder de kommande tio åren.

Aktieindex kommer tyvärr att falla "realt", dock, nödvändigtvis inte "nominellt".

SHANGHAI
Denna börs föll 20% på elva dagar. En förvarning för kommande kort rekyl i väst? "East is east and west is west" och nu har de mötts.

Börsuppgången i slutet av veckan var en konsekvens av mycket stora amatörköp som svarar euforiskt på positiva ekonomiska nyheter. Samt "short covering"(=blankare köper tillbaka).

VXX stiger 33% om/när börsen faller 10%
I fredags var den. sk. TRIN (Arms index) i 0,29. Under 0,3 händer mycket sällan och indikerar ofta en börstopp på medellång sikt.

"Complacency"(bedrägligt lugn) bland små placerare, sker vanligtvis inom två månader från toppen.


VALUE LINE

Har reducerat andelen aktier till 60-70%. De reducerar aldrig till under 50%. Senaste gången under 60% var oktober 2000 (bra timing).

Deras anledning är: "Gått upp så mycket så snabbt" "Gotten to far ahead of itself".

LÅNGA RÄNTAN
Att den fallit senaste två veckorna är faktiskt en börsvarning.

NATURGAS
Lika översålt som vid botten augusti 2002 (2,65). Steg då till 8,75 februari 2003 (+230%)

Gas är nedskrivet av media.

Gaspris/oljepris når normalnivå inom sex månader.

Oljepris/naturgaspris= 22,2 = ny flerårshögsta. Normalnivå är 6. Innbär att olja handlas till ett premium över naturgas på 270%!!??

Eller att gas har en rabatt på 73% mot olja.

Däremot diskonterar priset på aktierna i gasbolag, en prisuppgång för naturgas på 100-200%

I USA har antalet riggar som borrar efter gas, fallit med 56%.
"Short interest" 2:1 mot långa positioner. "Short covering" (blankare köper tillbaka) är det bästa som finns för att brassa på en uppgång.

STÄMNINGEN
PUT/CALL-ratio nere vid tre års lägsta. Extremt låga nivåer infann sig också vid följande börstoppar: Juni 2007, Augusti 2008, Augusti 2009 ?
Andelen ovanför sina 50 dagars snitt: 92%. Samma höga andel vid följande börstoppar: 2007: feb. maj, okt. 2008: maj, aug. dec. 2009: maj, aug.

Andelen ovanför 200 dagars snitt: 94%. Senast en så hög siffra, maj 2007. Det var många som då frågade mig om man inte skulle köpa aktier "för att inte missa tåget". Jag avrådde starkt. Om de hade köpt, hade tyvärr många sålt hösten 2008 när det såg som sämst ut. Med en halvering eller mer, som konsekvens.

I detta läget var det bra med sk. garantiprodukter.

OMX-index befinner sig nu 29% ovanför sitt 40 veckors snitt. Maj 2007 var det 20% ovanför.

VXO "fear"-index ligger 39% under 40 veckors snitt. Feb.-07 låg det 25% under. Snacka om "complacency"!!

UNG (naturgas) ligger 34% under 40 v. Snacka om översålt.
LIBOR-räntan (den korta räntan) ligger 47% under 40 v. Oj-oj-oj!! Det finns bara en riktning för den korta räntan.
Koppar 48% ovanför.
Högränteobl. 14% ovanför.
Bankaktieindex 31% ovanför.
Olja 35% "
Hong Kong 30% "
KOL(energi) 56% "
SSEC (Shanghaibörsens index) låg 52% ovanför när den toppade alldeles nyligen. En varning för börserna i väst.

Källa: Göran Högberg, Börstjänaren

1 vinnare av 10!

11:34 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

En undersökning av American Securities Administrators Association (NASAA), visar att bara 1 spekulant av 10 går med vinst. Val av analysmetod är inte avgörande för framgång, det är istället förmågan att följa ett system, antingen tekniskt eller fundamentalt, som skilljer ut vinnaren.

Förlorare
Att ligga kort, blankt, i en marknad som rusar åt motsatt håll är påfrestande och ännu värre blir det om man vägrar att göra exit på utsatt nödutgång. För att skydda sitt psyke skyller man lätt förlusten på någon annan, för många är det enda sättet att klara av svåra perioder.

Som tur är finns det gott om aktörer att lägga skulden på i denna bransch. Mäklare och analytiker blir oftast måltavla när det går dåligt, en grupp som sällan lyfts de fram när det braveras om profiter, när det gäller vinster är de flesta kapabla att ta ansvar.

Mäklare och analytiker tar dock bra betalt för att stå måltavla, så det lär inte gå någon nöd på dem. De har en riskfri position i marknaden.

En spekulant som inte kan ta ansvar blir däremot kortlivad.

9 av 10
Förlorarskaran är stor, bara 1 av 10 går med vinst enligt en undersökning utförd av North American Securities Administrators Association (NASAA) som också visar att 2 av 10 gör break even och hela 70 procent förlorar.

(När man talar med traders och söker på Internet, får man dock känslav av att siffran är omvänd: 9 av 10 går med vinst och dessa nio gör vad som helst för att försöka sälja sina hemligheter!)

Dessa siffror gäller inte bara en grupp amatörer, statistiken är densamma bland marknadens professionella: 7-8 av 10 floor traders som går (gick) över till att trada sitt eget konto är utbrända inom ett år, också "välutbildade" förvaltare av hedgefonder har ett skyhögt nummer av misslyckande.

Antalet avnoterade hedgefonder var redan före denna kris var otroligt hög, de flesta klarar sig inte ens i fem år. Sju år är en hög ålder för en spekulant.

Det finns lika många bortförklaringar som det finns förlorare. Alla försöker de hitta en anledning som ser bra ut både inför sig själv och andra. Det vanligaste kommentaren i fjol var:

"Jag gjorde i varje fall bättre än index."

Underhållning
En stor del av förlorarskaran är dock inte inne i marknaden för att tjäna pengar. Många kanske tror sig vara och detta påstående kan låta högst märkligt, men de flesta är mer intresserade av att ha roligt, umgås med aktievänner och diskutera intressanta affärer, än att göra det som är rätt.

Folk tycker det är underhållande att besöka företag, lyssna på dess VD och själva göra undersökningar, rota bland spännande insiderköp etc.

Börsen är för många blivit ett substitut för pokerbordet. Fördelen är att man kan titulera sig som investerare, vilket klingar bättre än gambler/spelare.

Att göra rätt är inte alltid det som är mest underhållande. Mycket av glamouren försvinner och när hävstången klyvs mitt itu. Och när ett system för riskhantering kommer på tal, lyssnar bara tre av tio.

Studier visar att de flesta som ruinerat en depå gjort det på några få affärer och anledningen är oftast en hög hävstång (inte konstigt att många lägger skulden på hävstångsprodukter).

Den som seriöst går in för att göra rätt, har dock en god chans att lyckas. Där borde procentsiffran vara långt mycket högre och man behöver inte vara ett geni för att tjäna på börsen, detta spel har inget med en hög IQ-kvot att göra.

Kommentar från en floor trader:

When I first came down here, I was Mr. Big Ego. I had a law degree and here were all these ex-cops and truck drivers and people with 200-word vocabularies trading in the pits.
I figured I´d make a killing, right? With this competition, how could you lose?
Then I get the shit kicked out of me. Then I get the shit kicked out of me again. You know what I´ve learned down here? Humility. Discipline. You come into this business with any sense of superiority, and you´re dead.
Marty Dickman

Enkelt
I början på 80-talet bevisade Richard Dennis och William Eckhardt att enkelhet kunde ge miljoner. En grupp nybörjare (23 st) fick en miljon dollar vardera och uppdraget att följa ett lättfattligt system som i stort gick ut på att köpa vid en ny 20-dagarshögsta och stänga positionen vid en 10-dagarlägsta. Den som inte följde systemet fick sluta, även om depån gick med vinst.

Resultatet var imponerade och borde inspirera alla att följa en strategi. Detta test visar också att förutspå marknaden rörelser inte har en direkt korrelation med vinster.

Bra analytiker är bra därför att de är usla traders, de har övat upp förmågan att ha rätt i rädslan av att ha fel. Richard Dennis tjänade $200 miljoner under sin tid och det tekniska systemet han lärde ut hade rätt 3 gånger av 10!

Bara amatörer tror att marknaden går att förutspå; men enbart ett orakel har den förmågan.

Det handlar istället om att följa en handelsmodell med fasta regler, teknisk eller fundamental. Det är tidshorizonten som avgör: duktiga daytraders jobbar med tekniska system och framgångsrika långsiktiga investerare som tex Warren Buffet, använder fundamentala.

Rekommendationer
Det du läser om på Börstjänaren handlar till stor del om teknisk trading där vi inte försöker att förutspå något. Det handlar om att följa ett system och göra samma sak om och om igen. Det har då inte någon betydelse om det är sojabönor, olja, aktier eller valutor.

En affär kan gå precis hur som helst, men har vi en fördel, resulterar det i vinst efter en serie med affärer.

Den som väljer ut enskilda rekommendationer på vår sajt, de som känns extra bra, kommer – garanterat till 100 procent – att välja alla förlustaffärer och stå utanför i de som går bra.

Det är så marknaden fungerar; det som känns bäst är oftast fel och det som ser ut att vara galet är många gånger helt rätt.

Kanske är det så att bara en av tio är så "dum" att han satsar sina pengar på något som ser ut att vara fel.

Henrik Hallenborg
hallenborg@morningbriefing.se

Spanien och guldet

12:22 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Svenska Spel



GP & KRUGMAN

GP presenterade Paul Krugman som "ekonomisk expert"? Självklart att de väljer Krugman för att han verkar PK.

Tänk vilken intellektuell spänst GP skulle få om de även valde att presentera någon från Mises Institute, som plockar isär vartenda påstående Krugman kommer med.

Krugman är ju endast en kille som verkar tro att man kan använda matematik och vetenskap på mänskligt bete´ende. Det kan man inte!

Ett roligt sätt att lära sig detta är "33 Questions About American History You Are Not Supposed To Ask" (Thomas E. Woods jr.)

PENGAR?
Pengar som kommer från tomma intet leder aldrig till något positivt. Det finns inte något historiskt exempel då detta skapade genuint välstånd.

Tex. i Rom: Kejsar Augustus ökade guld och silverproduktionen för att kunna öka statens konsumtion. Som ett resultat dubblades prisnivån i Rom på 30 år.

Den charmige Nero valde en annan väg: Han reducerade silverinnehållet i mynten. När barbarerna tog över, innehöll de Romerska mynten nästan inget silver alls.

SPANIEN
På 1500-talet. Allt guld från sydamerika ökade den spanska penningmängden enormt. Spanien fick så mycket "stimulans" av detta, så att de slutade jobba.

De kunde ju köpa saker istället.

Inflationen spred sig över hela Europa: 1540-1640 blev inflationen i Storbrittanien 700%.

Trots att Spanien täckte 40% av sin statsbudget med detta guldinflöde, gjorde de statsbankrutt vart 15-20 år, mellan 1557 och hundra år framåt.
Spanien återhämtade sig aldrig från all denna stimulans.

Det finns en anledning till att Sir Francis Drake besegrade den "oövervinnliga" Spanska armadan. Spanien var försvagat redan då.

Inte trots allt guld utan p.g.a. allt guld.

USA (sedan 1971)
USA stängde "guldfönstret" 1971.

Den monetära basen har stigit med 900% sedan 1985 och med 100% i år. Statsskulden har stigit med 300% som andel av BNP.

Precis som i Rom och Spanien så stimulerade stimulansen konsumtion och spekulation, inte real produktion.

2001-2007 steg krediterna i USA med 22 trillioner USD. Trots detta steg BNP endast 4 trillioner. (En Ratio på 5,5:1)

Vad erbjuder FED nu? Mer stimulans förstås. 23 trillioner USD har redan spenderats på diverse "bail-outs" och kredit-"garantier"?

Framtida ekonomiska historiker kommer att titta på dessa enorma försök med stor förundran. De kommer att fråga sig; "Vad tusan pysslade de med"?


"FRIA PENGAR"

Stimulerar inte realt välstånd. Utan åstadkommer precis det motsatta - det är precis detta Krugmans "policy" leder till.

Göran Högberg
goran.hogberg@borstjanaren.se

Etiketter: , , , , , ,

Stress Test Fears

05:35 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

US Futures Fall on Stress Test Fears

US stocks looked set to give back some of their recent gains at the open Tuesday as the government’s stress test for banks threatened to reignite fears over the sector.

About Ten US Stress Test Banks Need Capital

U.S. regulators have deemed that about ten of the 19 U.S. banks being stress tested will need to raise more capital, according to a source familiar with official talks.

The largest U.S. banks have been negotiating with regulators about how much of an additional capital buffer the banks will need to sustain losses that might occur if economic conditions deteriorate further. The government is scheduled to release the official results on Thursday.

The exact roster of banks needing to build their capital positions is still unclear. Banks are expected to be briefed on the official results on Tuesday.

The Federal Reserve and Treasury Department also will tell them how policymakers plan to publicly unveil the market-sensitive results, the source said, speaking anonymously because the discussions are private.

Fed Chairman Ben Bernanke and Treasury Secretary Timothy Geithner are scheduled to present the findings of the regulatory stress tests on Thursday in a 150-page document, the source said.

The document will include both aggregate results that reveal forthcoming credit losses in the banking sectors, as well as individual bank results that reveal the capital needs of the largest banks' holding companies, should the recession prove longer and deeper than what the government expects.

But some industry insiders worry that the stress test results will come at a time when the sector is starting to see positive effects from some surprisingly strong first-quarter earnings figures.

"I think the great risk there is that you create some new uncertainty and concerns at the very time the financial condition of the banking industry is turning for the better," Wayne Abernathy, an executive at the American Bankers Association and a former Treasury official said earlier on Monday.

The institutions undergoing stress tests include Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, MetLife, Wells Fargo, PNC Financial Services Group, US Bancorp, Bank of NY Mellon, SunTrust Banks, State Street, Capital One Financial, BB&T , Regions Financial, American Express, Fifth Third Bancorp, KeyCorp and GMAC.

Volymen minskar..

00:35 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Art Cashin, UBS Financial Services director of floor operations, told CNBC what traders will be watching Monday — and through the week.

Bank stress tests and a "saloonful" of Treasury auctions are giving stock-market players cause for concern, Cashin said. With four "major" auctions this week — two on Tuesday, one Wednesday and the 30-year bond on Thursday — "that could be a lot of money drained out of the [stock] market," Cashin warned.

"I'm also a little concerned about the volume recently, going down as the market's been going up," he said.

"In the 'Old Trader's Handbook,' it says rallies in bear markets die on low volume. We may be rounding that top right about now."

What about his "very, very sharp" pullback prediction of a fortnight ago, in light of apparent stock strength? Cashin explained: "If you look at both the S&P and Dow, they're forming a sort of canopy top. We're within days of finding out...whether we're topping and rolling over."

Sälj Signal ?

02:48 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Sell in May and Go Away !

Ja då är vi inne i maj månad och har haft en makalös bear-market-rally bakom oss.
Då är det nog dax att ta fram den gamla klyschan "Sell in May and Go Away".
Marknaden är överdrivet överköpt och i USA så har man senarelagt tillkännagivandet av det så kallade stress-testet till nästa vecka. Varför då ? Vågar man inte presentera det på en fredag ?

Det ryktas ju om att den blir en katastrof rapport ! Dax att gå kort ?

Slut På Festen ?

02:42 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Fantastisk aprilmånad på börsen


Stockholmsbörsen har gått som tåget under april. En uppgång på drygt 20 procent blir facit när månaden summeras efter den tidiga börsstängningen på torsdagen.
April bjöd på en mycket bra börsmånad som självklart präglades av att företagen presenterade årets första kvartalsrapporter. En hel del bolag överraskade positivt, även om marknadens förhoppningar var extremt lågt ställda.

I månaden som nu går mot sitt slut har fokus även legat på det viktiga räntebeskedet från Riksbanken. Riksbanken meddelade den 21 april att man sänker reporäntan med 0,50 procentenheter till historiskt låga 0,50 procent.

Johan Hagbarth, aktiestrateg på SEB, tror att de låga räntorna har lockat tillbaka pengar till aktiemarknaden, då det blivit svårare att hitta avkastning någon annanstans.

”Jag tror även att de fortsatt massiva åtgärderna från myndighetshåll har bidragit till att ta bort en del av riskpremien från marknaden. Oron för att finansmarknaden ska stå på öronen har sjunkit och man kan nu värdera efter risk och inte katastrof", säger han.

Ytterligare en förklaring till Stockholmsbörsens framfart i april har varit en del ”mindre dåliga” makrosignaler och att fallet i konjunkturen börjat planat ut, menar Johan Hagbarth.

Kommer börsen fortsätta att stiga?
”Jag har svårt att se vilka faktorer som skulle kunna driva upp marknaden särskilt mycket härifrån. Det är svårt säga att börsen är särskilt billig numera och ska den upp rejält krävs kraftiga vinstökningar. Det tror jag inte att vi kommer att se de närmsta kvartalen.”

Danske Banks aktiestrateg Henrik Moberg är inne på samma linje när det gäller aningen bättre makrosiffror. Han tror dock att mer stabila vinster i företagen kommer tillbaka redan i det fjärde kvartalet i år.

”Den primära drivkraften på börsen är att vi har fått rätt många ledande indikatorer från olika delar av världen som tyder på att det tidigare upplevda fria fallet i världsekonomin bromsar och det faktum att man faktiskt kan se en botten inom en närtid", menar Henrik Moberg.

Kommer det här att hålla i sig?
”Vår bedömning är att vi går mot något av en stabilisering. I kvartal fyra tror vi att vi får sen en mer normal intjäning bland företagen. Förbättras konjunkturen mer är potentialen ännu större.”

Källa: DI

Xact Bull/Bear

02:40 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Xact-fonder klarar inte svängarna

Xact Bull och Xact Bear ska ge hävstång i uppgång respektive nedgång. För den långsiktiga spararen kan det intuitiva tilltalet i dessa fonder dock vara förledande, visar Placera.nu. Båda fonderna har backat 25 procent under en fyraårsperiod.

De två hävstångsfonderna är spegelbilder av varandra och ska allt annat lika ge en avkastning på 1,5 gånger utvecklingen i Stockholmsbörsens OMXS30-index. Bull, vilket namnet avslöjar, är valet för den som tror på en uppgång, medan Bear ger avkastning i nedgång.

En genomgång av Placera.nu visar dock att båda fonderna har gått ned 25 procent under en fyra års period, vilket utan närmare eftertanke låter nedlåtande ologiskt. Börsen har under samma period gått ned 3 procent och då borde Xact Bull i tankevärlden avkastat närmare 5 procent.

Problemet är, vilket Placera.nu påvisar, att hävstången i fonderna verkar på daglig basis – inte grundat de långsiktiga genomsnittliga förändringarna i underliggande index.

Xact Fonder är mycket transparenta gällande denna problematik och visar i ett pedagogiskt exempel hur volatiliteten kan ge effekter som en sparare på ett intuitivt plan inte hade förväntat sig. Den något komplicerade mekanismen i spel medför att fonderna omviktas utifrån antagna värden efter dagens slut. I ett volatilt börsklimat, där börsen likt dessa dagar går upp en dag och ned nästa, betyder detta över tid att Xact Bull tar mer stryk i nedgång än vad den tar igen i uppgång. Se Xact Fonders egna exempel.

Sammantaget vill Xact Fonder framhäva att hävstångsfonderna måste användas i enlighet med placerarens strategi och med grund i synen på den kommande börsutvecklingen. Det är inget kontroversiellt synsätt men en viktig upplysning för den som inte fördjupat sig i fondernas mekanismer.

Placera.nu, som granskat fonderna utifrån dagens börsklimat, menar att Xact Bull och Xact Bear är ”bra instrument för sparare som är villiga att ta hög risk”.

"De är framför allt bra när börsen befinner sig i en lång och tydlig trend. När volatiliteten ökar passar de för kortsiktiga affärer för väl insatta placerare som kan köpa och sälja snabbt", skriver Placera.nu.

TREVLIG VALBORG

04:18 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Björnköp

01:33 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

i mina ögon är det perfekt läge för ett björnköp

Vi hade en liten pullback igår i usa innan stängning
SnP Fut toppade idag på 888
det är sista dagen i månaden
+ att jag tror att det så kallade stress-testet i usa kan bli
verklighet o då har vi en ny lehman brothers situation
det känns som att en viss nervös känsla på börserna håller på att byggas upp !!!

QMED nya ICA ?

13:02 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Q-Med vill bli som Ica

På Uppsalaföretaget Q-Meds stämma på onsdagseftermiddagen presenterade vd Bengt Ågerup en helt ny vision för företaget. Inom fem år ska Q-Med vara heltäckande avseende skönhetsprodukter. Senare i år öppnar Q-Med sin första butik i Stockholm och målsättningen är att bli ett Ica inom skönhetsbranschen.



Årets ordinarie stämma i estetikföretaget Q-Med avlöpte lugnt, men så hade också de mest kontroversiella frågorna redan avhandlats på extrastämman i februari.
Styrelsen förblev intakt med Anders Milton som styrelseordförande, och trots att Bengt Ågerup förklarat tidigare att han vill avgå som vd och ta över som styrelseordförande inför stämman, så blev det inte så.

Rekryteringen av en ny vd förefaller gå trögt, kanske eftersom Bengt Ågerup själv ställer höga krav på kandidaterna. Det är i alla fall vad det glunkades om bland ägarna strax före stämman.

Den svaga försäljningen under det senaste året och bråket kring Ågerups eget bud på företaget hamnade helt i skymundan när Bengt Ågerup presenterade en ny vision för Q-Med under den kommande femårsperioden. Det handlar om att ta Uppsalaföretaget med cirka 500 anställda i en helt ny riktning.

I år kommer Q-Med att öppna en butik i Stockholm. - Vi letar efter en lämplig lokal. Läget måste vara bra, med god genomströmning. Man ska kunna handla våra krämer och produkter där, men också boka tid för ett ingrepp, berättade Bengt Ågerup för UNT efter stämman.



Marknadsföring i tv är nästa steg, bland annat genom sponsrade program. Q-Meds nya koncept är stulet från ett av Sveriges mest framgångsrika företag: Ica. Bengt Ågerup jämför gärna med Ica-Stigs genomslag. Målet är att Q-Med ska gå från att exponera en promille av konsumenterna för Q-Meds produkter till att nå den större massan.
- Det här är en aggressiv satsning, mycket offensivt. Inom fem år ska vi vara heltäckande avseende skönhetsprodukter, med bland annat krämer och hårvårdsprodukter, säger Bengt Ågerup.

Efter ett hektiskt år med flera bakslag för Q-Med ritar nu Bengt Ågerup om kartan. Q-Med ska fokusera om: i stället för att rikta marknadsföringen mot kunderna, det vill säga klinikerna, ska man vända sig direkt till slutkonsumenterna. Butiken i Stockholm blir den första av många, tror Bengt Ågerup och han överväger samarbeten med andra aktörer på medicin- och skönhetsmarknaden för att nå ut direkt till konsumenterna. - När Apoteket privatiseras kan man tänka sig ett samarbete med de enskilda apoteken. Ett hörn med Q-Meds produkter kan absolut fungera. Vi måste finnas i rätt miljö för vårt varumärke, säger han.



Förändringen av företaget innebär att Q-Med måste ta fram en lång rad nya produkter under de kommande åren. Men det är inget som oroar Bengt Ågerup. Plattformen är redan byggd och första steget är snart taget, mot att bli skönhetsindustrins Ica.

Källa: UNT

Return of D Bear

12:38 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Art Cashin som är en tung market maker på NYSE golvet uttalade sig för en timme sedan om en eventuell sättning i marknaden. Han ser tydligen indikationer på ett snabbt ras innan denna vecka är slut !

Art Cashin: 'Very, Very Sharp' Pullback by Friday?

Art Cashin, UBS Financial Services director of floor operations, offered CNBC his take on Wednesday's market.

What about swine flu? "The market's adopting a 'wait and see' reaction," Cashin said.

"On Monday, we had a quick initial reaction" to the flu outbreak, which hurt industries including shipping, travel/leisure and airlines. "Then drug stocks shot up."

But both of those trading trends "got tempered" and seem to be levelling off Wednesday, as financials make steady gains.

However, he reiterated his correction warning of last week: Some indicators hint of a "very, very sharp pullback between now and the end of this week," Cashin said.

Market Update

11:57 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

In the FOMC announcement, the Fed said that household spending has seen signs of stabilization, but will continue to be pressured by job losses, decreased housing wealth and tight credit conditions. The committee expects continued weak economic activity, but feels its policy actions combined with fiscal stimulus should help contribute to a gradual resumption of sustained economic growth.



The poor economic environment in the U.S. and overseas led the FOMC to believe that inflation will remain subdued, with a risk of persistent inflation at levels below those that promote economic and price stability.

The vote to leave the fed funds rate and quantitative measures unchanged was unanimous. While the statement was more positive than the March statement, it didn't provide many surprises.



Of note, Treasuries saw a decline following the statement, with the 10-year down 24 ticks. Stocks are largely unchanged.DJ30 +196.01 NASDAQ +43.56 SP500 +21.74 NASDAQ Adv/Vol/Dec 2055/1.56 bln/575 NYSE Adv/Vol/Dec 2563/775 mln/442

Gordon Gekko

05:06 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Gordon Gekko Will Rise Again in 'Money Never Sleeps'


Twenty years have passed since 1987's Wall Street taught America that "Greed is good." The film won Michael Douglas a Best Actor Academy Award for his blistering performance as Gordon Gekko, a high-powered corporate raider. I re-watched Wall Street recently. It is definitely a product of the 1980's (ginormous cell phones, etc.) but still holds up, and has spawned a lot of imitators, like the very good Boiler Room. And now a sequel is on the way -- 20th Century Fox has just sealed a deal to bring the character of Gekko back to the big screen. At the end of Wall Street, Gordon Gekko had been busted with the help of his protege, played by Charlie Sheen. His fate was left up in the air, but the sequel confirms that he went to jail. The new film will take off with Gekko out of jail and "resuming his machinations on a global scale in the hedge-fund era." The title will be Money Never Sleeps -- which is one of Gekko's mottos.

Douglas is returning to the role and as for Gekko, he says "I don't think he's much different. He's just had more time to think about what to do." The new film's writer, Stephen Schiff (The Deep End of the Ocean, True Crime), says Gekko will be restyled and might just have an influence on big business fashion all over again -- "If you weren't wearing suspenders before Wall Street, you were certainly wearing them after." (I hate to contradict the man, but I've never worn suspenders in my life). Master of machismo Oliver Stone co-wrote and directed the original Wall Street, but will not be back for the sequel, despite having been begged for months by Douglas and Schiff. Schiff doesn't think Bud Fox, Charlie Sheen's character, will return either, and that surely rules out Martin Sheen as well. Remember that scene in Hot Shots! Part Deux where Martin and Charlie Sheen pass each other on the river, point, and yell "I loved you in Wall Street!" That was hilarious.

Wall Street 2

05:00 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Det klassiska filmen Wall Street från 1987, med Michael Douglas och Charlie Sheen i huvudrollerna, ska ju som bekant få en mycket efterlängtad uppföljare.

Den går hittills under arbetsnamnet "Money Never Sleeps". Michael Douglas är redan klar för rollen som Gordon Gekko, och även Oliver Stone kommer att regissera uppföljaren.

Fox revives 'Wall Street' sequel: Oliver Stone back on board



It looked like 20th Century Fox's "Money Never Sleeps," the sequel to Oliver Stone's riveting 1987 drama "Wall Street," was dead in the water, especially after the director told MTV News earlier this year that he'd abandoned the project, saying "I dropped out....We couldn't come up with the right way to go about it."

But Fox is now saying the movie has a green light again. Stone is back aboard as director, Michael Douglas will reprise his role as Gordon Gekko and the studio is in negotiations with Shia LaBeouf to play a young Wall Street trader under Gekko's spell -- a somewhat updated version of the character Charlie Sheen played in the original film. The sequel's original writer was Stephen Schiff, who has now moved on, with Allan Loeb ("Things We Lost in the Fire") having done a rewrite of the script. Fox hopes to have the film in production as early as sometime this summer.

The film is now simply going under the title of "Wall Street 2," having shed its original "Money Never Sleeps" moniker. No one is offering a lot of specifics about the storyline, except to say that the focus remains on the Gekko character, whose exploits will closely reflect much of the greed and chicanery seen in the past year on Wall Street.

Goldman Sachs

01:16 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Goldman Sachs tar allt större risker

Den amerikanska investmentbanken har kraftigt ökat det belopp som kan förloras på trading under en enskild dag.

Det är det så kallade ”value-at-risk”-måttet som hos Goldman ökade 22 procent till motsvarande 1,9 miljarder kronor under första kvartalet enligt en rapport från banken.

Bland konkurrenterna har Morgan Stanley bara ett hälften så stort ”var-värde”.

JP Morgan ökade sitt var-värde med bara 3 procent under kvartalet, medan Citigroup minskade sitt med 14 procent.

Under kvartalet visade Goldman Sachs intäkter på 75 miljarder kronor, medan Morgan Stanley bara låg på 24 miljarder.

Av Goldmans intäkter utgjordes 52 miljarder av intäkter från obligationshandel, vilket var mer än en tredjedel över tidigare rekordet för banken.

Det allra mesta av detta är i sin tur på uppdrag av kunder, uppger banken enligt Bloomberg.

Banken utnyttjade den minskade konkurrensen genom att ta mer betalt för handeln av kunderna.

Morgan Stanleys vd John Mack har å sin sida som en medveten strategi valt att minska på investmentbankens egen handel och egna investeringar, och i stället fokusera på en roll som mäklare och rådgivare.

Analytiker har i efterhand kritiserat Morgan Stanleys försiktighet under kvartalet, och liknat det vid en perfekt baseboll som kom farande utan att banken klämde till bollen med slagträt.

Morgan Stanley hade en förlust på 1,4 miljarder kronor, medan kollegorna på Goldman Sachs visade en vinst på 14,4 miljarder.

Analytikerna talar om att Morgan Stanleys försiktiga inställning kanske är rätt att ha år 2010, men att det inte var rätt första kvartalet 2009.

Andra banker som JP Morgan, Citigroup och Credit Suisse prickade också in bra kvartal med mer offensiva satsningar på trading.

Goldman har utnyttjat uppsvinget till att sälja nya egna aktier för 40 miljarder kronor till investerare i mitten på april.

Pengarna ska hjälpa till att återbetala statsstödet på totalt 80 miljarder som Goldman fått del av från amerikanska staten.

För att återbetalning av statsstöd ska bli möjligt, inväntas nu offentliggörandet den 4 maj av de amerikanska bankernas ”stresstest”.

Goldman Sachs-aktien toppade kring 250 dollar hösten 2007, för att sedan falla ner till cirka 50 dollar i november/december 2008.

Sedan dess har aktien återhämtat sig och ligger nu kring 120 dollar motsvarande ett värde på totalt 533 miljarder kronor på New York-börsen.

Som jämförelse är svenska SEB värt nästan 80 miljarder och Handelsbanken värt över 90 miljarder på Stockholmsbörsen enligt Avanza.

Analytikerna räknar nu enligt Bloomberg med att banken tjänar nästan 10 dollar per aktie i år.

Första kvartalet blev känt för ett par veckor sedan, och då blev vinsten per aktie 3,39 dollar.

Frågan är om Goldman Sachs ökade risktagande riskerar leda till en brakförlust kommande kvartal om tradingen går snett.

Men Goldman har satsat jättebelopp på it-system – mer än andra banker – för att ha järnkoll på tradingen, så att de faktiska riskerna hålls nere.

Källa: Realtid

Aktieutlåningen minskar

23:55 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Aktieutlåningen minskade rejält under förra veckan vilket är ett tecken på en åtminstone tillfälligt avtagande blankningsaktivitet.

Stockholmsbörsens veckostatistik vittnar om att antalet utlånade aktier sjönk med drygt 20 procent under förra veckan. Sett till utlånat börsvärde motsvarade minskningen lite drygt 25 procent.

Inga dramatiska förändringar kunde noteras i banksektorn som tidigare under finanskrisen varit föremål för stora svängningar i aktieutlåningen. När spekulationerna runt Swedbank var som störst, som exempel, uppgick utlåningen till över 5 procent av de utestående aktierna.

Idag ligger samtliga banker på relativt beskedliga nivåer, med Swedbank alljämt värst. Drygt 2 procent av Swedbank-aktierna var under förra veckan utlånade, medan motsvarande siffra för övriga banker var runt 1 procent.

Aktielån innebär att en investerare lånar en aktie av en annan mot en mindre premie. Ofta används de lånade aktier till att fullfölja blankningsstrategier, där aktierna säljs, köps tillbaka till ett lägre pris och återlämnas till dess ursprungliga ägare. Därför används ofta Stockholmsbörsens veckostatistik som en fingervisning om hur populära aktierna är bland blankarna.

Känns det inte som att toppen är nådd för den här gången i det så kallade "bear market rallyt" iom denna typ av nyhet ?

Banker behöver kapital

23:35 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Två USA-banker behöver kapital

Federal Reserve har sagt till Bank of America och Citigroup att de behöver mer kapital som ett resultat av stresstesterna.Det skriver Wall Street Journal på sin nätupplaga på tisdagen och hänvisar till personer med insyn i frågan.

Bank of Americas underskott på kapital uppgår till "miljardtals dollar", skriver tidningen. Båda bankerna har dock protesterat mot de preliminära testresultaten och väntas enligt Wall Street Journal redovisa detaljerade motbevis.

Wells Fargo, Fifth Bancorp och Regionals Financial Corp kommer också enligt tidningen att behöva ta in nytt kapital.

Federal Reserve och de andra medverkande myndigheterna planerar att offentliggöra de definitiva resultaten av stresstesterna den 4 maj.

Källa: Nyhetsbyrån Direkt

Oljeras i sikte

15:55 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Priset på WTI-oljan kan komma att falla nästa vecka på spekulationer om att lagren i USA kommer att öka som en följd av att recessionen minskat konsumtionen.

Det skriver Bloomberg News på fredagen med hänvisning till en egen undersökning.

16 av 35 tillfrågade analytiker, motsvarande 46 procent, tror att terminerna kommer att falla under perioden fram till fredag 1 maj.

11 av de 35 tillfrågade analytikerna, motsvarande 31 procent, tror att oljepriserna kommer att visa liten ändring.

8 av de 35 tror att oljepriserna kommer att stiga.

Bloombergs undersökning genomförs varje torsdag och frågar om det är sannolikt att terminerna stiger, faller eller kommer att vara i stort oförändrade den kommande veckan.

Årshögsta på börsen

15:46 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

En stark inledning på handeln i USA gav avtryck på fredagens Stockholmsbörs. Trots ett antal tunga rapportbesvikelser noterades uppgångar för fjärde dagen i rad, något som inte skett på över en månad.

OMXS30-index stängde på 779,2, motsvarande en uppgång på 0,8 procent. Omsättningen, som den senaste tiden visat en positiv trend, uppgick till genomsnittliga 17,0 miljarder kronor.

Rapporterande SEB tappade 5,0 procent, till 35:90 kronor, trots att den befarade kallduschen uteblev. Resultatet överträffade SME förväntningarna med hela 35 procent.

"Frågor väcktes om hur uthålligt räntenettot är och kring kostnaderna, men det känns lite som en överdriven reaktion. Resultatet i kvartalet är bra, men samtidigt kvarstår alla långsiktiga problem", säger en analytiker.

Till helhetsbedömningen skall samtidigt nämnas att SEB steg på torsdagen inför rapporten, påpekar analytikern vidare.

För de övriga storbankerna var trenden mer positiv. Handelsbanken och Nordea, som båda kommer med sina rapporter under nästa vecka, steg 2,6 respektive 1,1 procent, medan Swedbank rekylerade upp över 4 procent efter torsdagens rapportdrivna nedgång på nästan 8 procent.

Bland förlorarna hittades även Volvo som sjönk 1,8 procent, till 54 kronor, i spåren av en rejält svag rapport.

Förväntningarna visserligen lågt ställda men en förlust på drygt 4,5 miljarder kronor och sänkta marknadsprognoser för både lastbilar och anläggningsmaskiner var värre än väntat.

Dessutom oroas marknaden av den försvagande finansiella situationen.

"Det första intrycket är att kassaflödet är riktigt dåligt. Kassaflödet kommer självklart att vara bättre de närmaste kvartalen än vad det var i det första kvartalet men det kommer troligen inte reversera helt. Det har även lett till att nettoskulden gått kraftigt upp", säger Christer Fredriksson, analytiker på ABG Sundal Collier, till Nyhetsbyrån Direkt på fredagseftermiddagen.

Inte heller för aktieägare i Teliasonera innebar fredagens rapport tillfälle att fira. Intäktsprognosen för helåret sänktes och dessutom levererade affärsområdet Mobilitetstjänster en försvagad ebitda-marginal. Aktien avslutade dagen på 38:40 kronor, ned 2,5 procent.

Ett rapporterande bolag som lyckades locka investerarna var Tietoenator. Aktien steg 9,2 procent, till 110 kronor trots att resultatet understeg förväntningarna samtidigt som omsättningen blev ungefär som förväntad.

Samma trend följde även New Wave vars aktie handlades upp närmare 10 procent, i spåren en rapport i linje med förväntningarna.

Till det positiva hörde främst att de förbättringar av bolagets kassaflöde, som syntes redan i det första kvartalet, kommer att accelerera under resten av året och synas tydligt redan under det andra kvartalet.

Ytterligare en vinnare var Electrolux som fortsatte en positiv trend, och steg för tredje dagen i rad. Uppgången på knappt 4 procent kom i spåren av att Citigroup höjt riktkursen med fortsatt köprekommendation efter onsdagens rapport.

Källa: AFV

Madoff update

15:45 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Madoff Investors Ordered to Return False Profits

The trustee trying to unravel Bernard L. Madoff’s multibillion-dollar Ponzi scheme is threatening legal action to recover $735 million from investors who unwittingly made money off the swindle.

For decades, Mr. Madoff paid out steady profits to his clients, telling them the money had been earned in the stock market. The gains, though, were fictitious, and Mr. Madoff pleaded guilty last month to stealing funds from some investors to pay bogus profits to others.

In recent days, the court-appointed trustee, Irving H. Picard, has sent letters to 223 investors, ordering them to return money they withdrew from their accounts at Bernard L. Madoff Investment Securities in the six years before the Ponzi scheme collapsed, The Associated Press reports.

”These amounts were paid to you at the expense of other customers while BLMIS was insolvent,” said one letter, sent to an investor who gradually withdrew $975,000 from 2003 to 2008. ”The trustee demands that you immediately return such amounts to the trustee for the benefit of all defrauded creditors.”

Investors who do not return the money could face legal action, the letters said.

Mr. Madoff’s victims have been fearing these so-called clawbacks since the scandal broke, in part because some people who withdrew significant amounts have long since spent the money, then lost the rest of their savings in the fraud.

Lawyers representing some of those investors expressed dismay with the letters and said they would challenge the legality of the demand.

”The effect of these letters is to scare the living daylights out of people who have already been victimized once by Bernard Madoff,” Jonathan Landers, a lawyer representing a large group of victims, told The A.P.

Mr. Picard has said the clawback effort is an attempt to return as much money as possible to its rightful owners. His staff has so far found around $1 billion in customer assets — just a fraction of the tens of billions of dollars that Mr. Madoff is believed to have collected.

Any money returned by investors would be pooled and divided among the victims, based on how much each lost in the scam.

Mr. Picard has pledged not to try and recover money from ”net losers” in the scam, meaning anyone who gave more money to Mr. Madoff than they ever received in false gains.

Källa: The New York Times

Swedbank Rapport

00:24 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Swedbank redovisar ett rörelseresultat på -3.357 miljoner kronor för årets första kvartal (3.718).

Enligt SME Direkt uppgick analytikernas snittprognos till 693 miljoner kronor.

De totala intäkterna summerades till 9.424 miljoner kronor (8.446), att jämföra med förväntningar på 8.338 miljoner.

I prognosen för provisionsnettot ingick en kostnad på 386 miljoner kronor orsakad av felaktiga villkor i två av Roburs fonder. Utfallet blev en kostnad på 346 miljoner.

I resultatet ingår en nedskrivning av immateriella tillgångar på 1,3 miljarder kronor, huvudsakligen bestående av resterande goodwill i Ukraina. Denna post ingick inte i SME Direkts sammanställning.

Koncernens räntenetto steg till 5.803 miljoner kronor (5.241), jämfört med förväntade 5.659 miljoner kronor.

Provisionsnettot sjönk till 1.374 miljoner kronor (2.180), att jämföra med förväntade 1.605 miljoner kronor.

Swedbanks nettoresultat av finansiella poster till verkligt värde blev 1.711 miljoner kronor (75), jämfört med förväntade 494 miljoner kronor.

Swedbanks totala kostnader var 4.631 miljoner kronor (4.440), jämfört med väntade 4.632 miljoner.

Kreditförlusterna summerades netto till 6.845 miljoner kronor (288), varav 6.552 miljoner avsåg reserveringar. Gruppvisa reserveringar var 4.171 miljoner kronor netto (37) medan individuella blev 2.549 miljoner (280).

Snittprognosen var kreditförluster på 3.014 miljoner kronor.

Swedbank upprepar att inget ytterligare reserveringsbehov finns med anledning av bankens exponering relaterad till Lehman Brothers.

För koncernen ökade kreditförlustnivån till 2,16 procent (0,53 4 kv) och de osäkra fordringarna steg i sin tur till 0,98 procent (0,52 4 kv).

Nettoresultatet redovisades till -3.358 miljoner kronor (2.900), vilket motsvarar -4:34 kronor per aktie (5:26), mot förväntade 480 miljoner respektive 0:62 kronor.

Primärkapitalrelationen, enligt full Basel II, redovisades till 10,8 procent (11,1) och kärnprimärkapitalrelation var 9,4 procent (9,7).

Morgan Stanley

00:23 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Morgan Stanley redovisar ett resultat på -0:57 dollar per aktie för första kvartalet 2009 (1:45).

Resultatet innehåller en positiv skatteeffekt på 331 miljoner dollar, motsvarande 0:33 dollar per aktie.

Analytikerna hade räknat med ett resultat på -0:08 dollar per aktie, enligt en prognossammanställning av Bloomberg News.

Intäkterna uppgick till 3,0 miljarder dollar (8,3). Här var intäkter på 5,1 miljarder dollar väntat, enligt Bloomberg News.

Inom Institutional Securities var intäkterna 1,7 miljarder dollar (5,1), efter att bland annat intäkterna från ränte- och aktiehandel fallit. Affärsområdet redovisade ett nettoresultat på 167 miljoner dollar (890).

Asset Management redovisade intäkter på 72 miljoner dollar (574) och nettoförlusten var 418 miljoner dollar (-72).

Global Wealth Management redovisade ett intäktsfall på cirka 20 procent till 1,3 miljarder dollar. Nettoresultatet blev 73 miljoner dollar (593).

"Morgan Stanley skulle ha varit lönsamt under kvartalet om det inte vore för de kraftiga förbättringarna i kreditspreadarna, vilket är en väldigt positiv utveckling men hade en negativ effekt på våra intäkter kortsiktigt", skriver John Mack, vd och ordförande i Morgan Stanley, i rapporten.

Morgan Stanley sänker samtidigt kvartalsutdelningen till 0:05 dollar per aktie från tidigare 0:27 dollar. Sänkningen bidrar med 1 miljard dollar till det egna kapitalet.

Morgan Stanley rapporterar en primärkapitalrelation på 16,4 procent. Primärkapitalrelationen exklusive Tarp-medel uppgick till 12,9 procent.

Börje Lundh

15:52 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)


Kanske är han Sveriges äldste daytrader. Den 87-årige före detta bankdirektören är väldigt aktiv i sin aktiehandel och den enda som kan få bort honom från datorn är labradoren Siri.

När Börje Lundh fyllde 85 år tyckte Avanza att han var för gammal och stängde av honom. Istället gick han till konkurrenten Nordnet. Där får han hålla på till han är minst 100.

Aktier är hans hobby. Varje dag, tre timmar om dagen, sitter han vid datorn och köper och säljer. Och han tar stora risker.

Aktieportföljen är värd ”några miljoner” och den är hårt belånad, dessutom äger han aktier i bara en handfull svenska företag. Inte precis en försiktig strategi.

–Men jag är inte fullbelånad och jag kan göra rätt för mig hur det än går. Nordnet ska inte behöva förlora något på mig.

Sedan sex år tillbaka är han änkeman. Hans sällskap nu är labradoren Siri uppfödd på Hundskolan i Sollefteå. Hon skulle egentligen bli ledarhund men var för livlig. Det fick han känna av häromåret då Siri drog omkull honom under en promenad vilket resulterade i att knäskålen kraschade.

Siri verkar betyda mycket.

–Känner jag mig deppig tröstar hon och när jag är glad är också hon glad. Tycker hon jag sitter för länge vid datorn kryper hon upp i mitt knä och lägger tassarna på tangentbordet och tycker att vi ska gå ut. Jag missar hellre 50 000 kronor på någon affär än riskerar hundens välbefinnande, berättar han.

Han är född i Norrköping och bor idag i Linköping. Yrkesbanan startade på Nyborgs Yllefabrik i Norrköping där han var kamrer och kalkylchef. Norrköping hade efter kriget som mest 56 textilfabriker med totalt 6 600 anställda och Nyborgs var det artonde och ett de största som 1956 tvingades klappa igen när tekokrisen på 50-talet drabbade Sverige.

Han hamnade då i Linköping och fick jobb på revisionsavdelningen på Östgötabanken, en bank han än idag har som husbank. Han steg snabbt i graderna och bara efter 2,5 år blev han direktör för avdelningskontoren. När han slutade på banken 1982 var han ställföreträdande vd och rörelsechef.

Som bankman hade han sina restriktioner, att köpa aktier i företag banken hade relationer med var inte lämpligt. Hans första aktier blev därför i Östgöta Bank men efter pensioneringen vid 61 år blev det fart på affärerna och för åtta år sedan blev han en dagshandlare, en daytrader.

Hur har det gått?

–Jag drabbades av samma sjuka som alla andra ifjol, 30–40 procent ner. Men långsiktigt har jag haft en bättre utveckling än till exempel Investor.

Vad har du för taktik?

–Jag handlar i några kända verkstadsföretag, följer dagssvängningarna, man måste vara snabb och jag försöker gå ur positionerna varje dag. Det är lite av en sport och man vill gärna ta igen vad man tappat.

Han tror inte att börsen nått botten ännu. I tidningarna, bland annat SvD, Affärsvärlden, Aktiespararen och Ny Teknik, samt på nätet skaffar han sig information.

Han är väldigt kritisk till de höga bonusarna och är tveksam till om det går att skapa ett system som är rättvist. Däremot är han inte orolig för de svenska bankerna och han tycker att finansministern gör ett bra jobb.

KÄLLA: E24 Entreprenör

Aktietävling

16:50 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Prova på denna nya amerikanska aktietävling helt utan kostnad. Öppna bara ett konto och sätt i gång och köp aktier. Förutom att man kan prova daytrading med amerikanska aktier så kan man dessutom vinna fina priser. Kom in och se om du kan slå mig ?

Etiketter:

Daytrading vs Familjen

08:53 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (1)



Etiketter:

Bernard Madoff

08:31 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Bernard Lawrence "Bernie" Madoff, född 29 april 1938 i Queens, New York, är en amerikansk finansman. Han driver sedan 1960 kapitalmarknadsbolaget Bernard L. Madoff Investment Securities LLC. Den 11 december 2008 arresterades Madoff av den amerikanska federala polisstyrkan FBI misstänkt för bedrägeri. När rättegången inleddes i New York 12 mars 2009 förklarade sig Madoff skyldig till elva åtalspunkter inklusive bedrägeri och penningtvätt. Han riskerar att dömas till 150 års fängelse.



Madoff grundade sitt företag med pengar han tjänat på arbete som livräddare och försäljare av sprinklersystem. Företaget växte stadigt och kom att bli en av USA:s större market makers. Madoff var en av initiativtagarna till börsen Nasdaq och var under många år medlem i dess styrelse. I takt med att hans förmögenhet växte kom han att lägga stora pengar på välgörenhet. Flera familjemedlemmar kom att arbeta i företaget. Såväl Madoffs bror som hans två söner hade höga poster.

Madoffs företag hade en division som var en investmentbank. Den tillhandahöll ett placeringsalternativ som marknadsfördes som ett slags hedgefond. Verksamheten bedrevs i ett särskilt kontor skilt från det övriga företaget av 24 medarbetare i ett kontor i Lipstick Building i Midtown.



Över åren gav fonden en jämn och god avkastning på lite mer än 10 %. FBI misstänker att fonden i själva verket var ett slags pyramidspel. Den rapporterade avkastningen utgjordes av nyinvesteringar av andra investerare. Madoff lyckades hålla hjulen snurrande i många år bland annat genom att inte ge en överdriven avkastning från början, som många andra pyramidspel, utan en jämn och måttlig avkastning. Vidare undvek han insyn genom att dels sälja alla börsaktier och andra finansiella instrument i slutet av varje månad så att den rapportering som skickades till tillsynsmyndigheten SEC bara visade kontanter, dels genom att inte tillhandahålla onlinetjänster för investerare. De fick endast saldobesked per post varje månad och kunde inte följa investeringarna via internet.

Efter flera år av ryktesspridning inom finansvärlden slog en av Bernie Madoffs söner larm till myndigheterna om vad som pågick. Den 12 december 2008 slog FBI till mot företaget och tog in Madoff för förhör. Denne släpptes sedermera fri mot en borgenssumma på tio miljoner Amerikanska dollar och fick reseförbud. En tid senare låstes han in på grund av att man ansåg att han kunde vara flyktbenägen. Företaget och fonden är satt under tvångsförvaltning. Omfattningen av förlusterna är mycket stora; vissa bedömningar gör gällande att 50 miljarder dollar saknas. I så fall är bedrägeriet tidernas största.



Bland investerare som förlorat pengar finns flera av världens största banker och investmentfonder samt flera förmögna privatpersoner. Banco Santander uppges ha förlorat över tre miljarder dollar, HSBC en miljard dollar och Royal Bank of Scotland 700 miljoner dollar. Nordea uppges ha motsvarande en halv miljard svenska kronor investerade i fonden för pensionssparares räkning. Även flera institutionella placerare som välgörenhetsstiftelser och donationsfonder till förmån för sjukhus och universitet hör till förlorarna. Ett exempel är Elie Wiesels stiftelse Foundation for Humanity, som har förlorat större delen av sina medel.

Etiketter: , , , , , , ,

Insättningsgarantin

03:15 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Etiketter:

Söderhavsbubblan

14:22 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Söderhavsbubblan var en spekulationsbubbla i början på 1700-talet. Privatpersoner spekulerade i bolaget South Sea Company, Söderhavskompaniet, som var ett brittiskt handelskompani som beviljats handelsmonopol på Sydamerika av kolonialmakten Spanien. Bolaget kom även att användas som inofficiell bank för att hjälpa till att finansiera statskassan. Bolagets värdepapper blev väldigt eftertraktade och steg snabbt i pris innan kurserna snabbt föll och gjorde många ruinerade.

Bolaget etablerades på initiativ av brittiske finansministern Robert Harley år 1711. Samtidigt pågick Spanska tronföljdskriget och britterna hade fått försäkran om långtgående rättigheter att bedriva handel med de spanska kolonierna efter kriget. Finansministern bildade bolaget i förtid och började ta in kapital från hugade investerare genom dels försäljning av aktier, dels utfärdande av statligt garanterade obligationer. Pengarna från aktieförsäljningen kunde användas för att finansiera den av kriget hårt ansträngda brittiska statskassan. Värdepapperen blev mycket populära eftersom de garanterade minst sexprocentig årlig avkastning med statlig garanti.

Vid freden i Utrecht 1713 som avslutade Spanska tronföljdskriget fick inte brittiska staten så långtgående handelsrättigheter som man hoppats på. Storbritannien fick dock i praktiken monopol på slavhandel från Västafrika till kolonierna i form av rätten att årligen införa 4200 slavar till de spanska kolonierna på ett till tre slavskepp. Slavhandeln kom inte igång förrän först 1717 och i takt med att förbindelserna mellan Storbritannien och Spanien långsamt försämrades stod det klart att utsikterna att Söderhavskompaniet skulle få utökade handelsrättigheter var mörka. Under sin verksamhetstid redovisade Söderhavskompaniet ganska måttliga vinster.



I Storbritannien var dock förväntningarna på bolaget fortsatt höga hos allmänheten. För att utnyttja intresset att investera i bolaget gjordes 1719 ett nytt finansieringsupplägg där bolaget lånade upp stora mängder medel av villiga investerare. Pengarna användes till att återbetala en stor del av statsskulden. De som lånat in medlen fick en konvertibel, rätt att byta lånen mot nyutfärdade aktier i kompaniet. Omfattande spekulation drev upp aktiekursen från 128 brittiska pund i januari 1720 till 550 pund i maj. I augusti var priset uppe i 1000 pund. Söderhavsbolaget erbjöd även själv förmånliga lån till personer som ville köpa aktier i bolaget.

Söderhavskompaniet väckte intresse för aktiehandel i största allmänhet och aktiekurserna i andra bolag sköt också i höjden. Flera nybildade bolag erbjöd intresserade att investera, många gånger till oklara villkor. Det mest ökända exemplet är ett bolag som presenterade affärsidén "A company for carrying out an undertaking of great advantage, but nobody to know what it is" vilket kan översättas ungefär med ett bolag som ska bedriva en mycket lönsam verksamhet men ingen får veta vad. Sådana bolag kallades bubbles, bubblor, och är ursprunget till begreppet bubbla som används för överdrivet uppdrivna priser som till exempel IT-bubblan eller fastighetsbubblan.

Under sommaren 1720 började vissa sälja sina aktier för att hämta hem vinsterna. Genom en statlig kampanj där statsanställda och andra uppmuntrades att satsa sina pengar i bolaget vände kursen uppåt igen och nådde sin topp i augusti. Vid det tillfället skulle bolaget betala ut den garanterade avkastningen på sina utestående värdepapper. Det visade sig då att det var svårt att få tillbaka utlånade pengar till dem som lånat av bolaget för att spekulera i aktierna. Samtidigt inträffade en finansiell kris i Europa till följd av Mississippibolagets sammanbrott som främst påverkade den franska ekonomin men spred allmän osäkerhet. Kursen på Söderhavsbolagets aktier vände snabbt neråt och redan i slutet av september var kursen nere i 150 pund. Många förlorade enorma belopp vilket gav ringar på vattnet i ekonomin. Många affärsidkare fick inte betalt för leveranser till tidigare förmögna personer och fick själva problem.



Under kommande år visade det sig även att många ledande befattningshavare i bolaget skott sig på bolagets medel och omfattande korruption avslöjades. Regeringen drabbades av en förtroendekris. Företagsledningens privata tillgångar konfiskerades och användes för att till viss del kompensera dem som förlorat pengar.

Storbritannien införde en lag som krävde kungligt tillstånd att låta ett företag bedriva handel i sina aktier, en slags första kapitalmarknadslag.

South Sea Company togs över av brittiska ostindiska kompaniet och Bank of England. Bolaget var fortsatt aktivt fram till 1760-talet men huvudverksamhen förblev hantering av statliga krediter snarare än handel under hela denna tid.

Etiketter: , , , , , ,

Street Of Dreams

10:47 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)





Etiketter:

Tulpan-kraschen 1637

10:24 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Tulpanmanin eller tulpansvindeln var en finansbubbla i Nederländerna under 1630-talet, baserad på handel med tulpaner. Den räknas som världens första spekulationsbubbla.

Tulpanen hade nått Europa under mitten av 1500-talet via det Osmanska riket, men hade tidigare mest varit en angelägenhet för botaniker och samlare, delvis eftersom den förökade sig långsamt. På 1630-talet spreds odlandet i det merkantila Nederländerna, där blommorna visade sig trivas väl i klimatet där. Handlare gjorde upptäckten att priset ökade om de höll på de dyrare lökarna en tid. En ny generation odlare trädde in på scenen, och började arrendera mark och odla tulpaner i stor skala, vilka de även sålde på egen hand. De började sälja lökarna i mindre och mindre volymer så att även mindre välbärgade personer fick råd att gå in i handeln – något som även underlättades av det faktum att reallönerna var höga –, samtidigt som Nederländerna upplevde en guldålder, varför det fanns mycket kapital.

För första gången såg man nu hur pengar skenbart kunde föröka sig själva: när fler och fler lockades av handeln ökade priserna, och även sådana lökar som tidigare ansetts defekta och kastas kunde nu säljas. Farhågorna om att botten skulle gå ur marknaden viftades bort med argumenten att tulpanerna bevisligen kunde föröka sig själva, och att folk snart skulle komma från andra delar av världen för att ta del av den holländska tulpanmarknaden. Eftersom lökarna endast kunde handlas med från juni till oktober, då de var ur jorden, vidlåddes handeln av en viss osäkerhet, som drev upp priserna ytterligare. Snart började man även handla med framtida skördar i vad som var historiens första terminsaffärer. Man köpte till och med framtida lökar av handlare som man visste inte hade täckning för dessa, vilka i sin tur var tvungna att köpa dessa i efterhand hos någon annan.



År 1634 steg efterfrågan brant, och två år senare hade priset tredubblats på vanliga lökar; de exklusiva än mer, vissa upp till 12 gånger. Folk drogs med i allt högre grad; vissa sålde hus och jord, ofta till underpris, för att kunna delta i handeln. Det året ökade en lök ”Centen” från 40 till 350 floriner på några månader.

Handeln nådde sin zenit vid årsskiftet 1636-1637. Då betalade en köpare en summa som motsvarade priset på 8 grisar, 4 oxar, 12 får, 24 ton vete, 48 ton råg, 4 tunnor öl, 2 ton smör, 79 liter vin, 425 kilo ost, samt en säng, ett knippe kläder, en silverbägare och ett mindre skepp för en enda lök ”Viceroy”.

I februari 1637 sprack det hela. Den 3 samma månad slutade priserna stiga, och folk fick bråttom att realisera sina vinster. Terminerna blev snabbt värdelösa, och vid veckans slut gick lagren med lökar inte längre att sälja. massor av människor ruinerades, och Nederländerna gick in i en ekonomisk depression.

Etiketter: , , , , ,

Wall Street 1929

04:22 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)



















En upprörd folkmassa samlas på Wall Street den 24 oktober 1929 efter att historiens största börskrasch hade ägt rum !



Wall Street-kraschen är benämningen på den börskrasch som startade med svarta torsdagen 24 oktober 1929 på börsen på Wall Street, Manhattan, New York och som blev inledningen till den stora depressionen i USA och Europa på 1930-talet.

Kraschen föregicks av en period under senare delen av 1920-talet med hausse-artad börsmarknad, under vilken miljoner amerikaner lockades att investera i aktier. Den ökade investeringen drev i sin tur upp kurserna till spektakulärt höga nivåer, och skapade starka förväntningar på ytterligare uppgångar. Småsparare, företag och banker satsade allt större del av sina tillgångar och man lånade även till höga räntor för att kunna finansiera ytterligare investeringar på börsmarknaden.

3 september 1929 nådde aktiekurserna sin högsta punkt, och efter det började marknaden bli instabil med både upp- och nedgångar, men trots detta fortsatte spekulationerna.

Efter en kort tids nedgångar sprack slutligen bubblan den 24 oktober. Dagen kallas den "svarta torsdagen". Det uppstod säljpanik då börsen störtdök. Folk trängdes utanför börslokaler och hos aktiemäklare, och polis fick sättas in på många håll för att upprätthålla ordningen. På en enda dag bytte 13 miljoner aktier ägare, vilket var rekord, och många börser tvingades stänga på grund av paniken. En viss återhämtning skedde dock efter att lugnande uttalanden gjorts av centrala representanter för banker och börs, och paniken mattades av något. Under efterföljande fredag och lördag höll sig kurserna någorlunda stabila. Den kortvariga stabiliteten kan bero på att Wall Street-börsens ordförande Richard Whitney fick en blankocheck av några av de större aktörerna på marknaden för att stödköpa aktier och dämpa raset.



Lugnet var dock bara kortvarigt, på måndagen och tisdagen återkom torsdagens panik med katastrofalt kursfall till följd. Under dessa dagar föll aktierna 25% och på tisdagen sattes nytt säljrekord med 16,4 miljoner aktier, varför dessa dagar också brukar gå under benämningen "svarta". Vid slutet av november hade investerarna förlorat 100 miljarder dollar och börsvärdet hade sjunkit med 40%. Företag och banker gick i konkurs, och många blev arbetslösa, och småsparare fick lämna sina hem och gårdar när de inte längre kunde betala de höga låneräntorna.

Kraschen övergick i ekonomisk depression med hög arbetslöshet och fallande produktivitet, som spred sig till Europa och aktiekurserna fortsatte att sjunka under de första åren av 1930-talet. Marknaden återhämtade sig inte förrän långt efter andra världskrigets slut.

Etiketter: , , , , ,

RIP Harvey Houtkin

04:21 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Det är omöjligt att ha en blogg om daytrading och inte nämna Harvey Houtkin.



















Har du ett aktiekonto online? Har du tillgång till alla världens börser via din hemdator? Köper eller säljer du aktier på daglig basis utan att gå via din mäklare?

Ja då har du Harvey Houtkin att tacka för mycket av det!



Harvet Houtkin, den första SOES Banditen, kämpade hela sit liv mot etablissemanget på Wall Street. Han kämpade ensam mot de stora elefanterna för att den ensamma daytradern skulle få samma möjlighet av köpa och sälja aktier direkt elektoniskt via sin egen börsskärm, utan mäklare eller mellanhänder.

Harvey kämpade dessutom för att få till decimal spreads istället för fjärdedelar, åttondelar och sextondelar osv. Han åstakom mer under sin livstid än vad den amerikanska myndigheten SEC har gjort på ett helt sekel.

Jag är glad att jag hade möjlighet att träffa Harvey Houtkin ute på sitt gigantiska daytrading center i Montvale, New Jersey i mitten på 90-talet. På den tiden satt det mer än 5000 aktiva daytraders i USA och följde aktier som CSCO, INTL, MSFT och EBAY utan att släppa ögon från vad Goldman Sachs market maker hade för sig.

Etiketter: , , , , , , ,

Harvey Houtkin forts

04:20 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Day Trading Community Loses Pioneer Harvey Houtkin

Harvey Houtkin, a.k.a., “the father of day trading” has died at 59. The original SOES Bandit was a controversial figure on the Street, but like him or not, it is undeniable that the man paved some early roads for early day traders which ultimately brought us to where we are today.

Some may argue that Wall Street was years ago destined to become more self-directed with the internet gaining popularity and online brokerages coming available, but Houtkin is credited with discovering some of the earliest methods which scalpers used to turn quick profits in the markets via the NASDAQ’s Small Order Execution System (SOES).

Harvey Houtkin was one who helped make the term ‘direct access’ an everyday phrase for those involved in the markets. He also undoubtedly helped start the shift in the commission structure which Wall Street used to utilize. Can you imagine having to phone your broker today to jump in and out of some biotechs, and pay $1 per share in commissions? Ouch - no thanks!

He was a pioneer who started a revolution, and as a Bandit myself I am sure glad he shared his methods with the world and got people thinking in a different way about trading the markets.

Jeff White
President, The Stock Bandit, Inc.




RIP: Harvey Houtkin 1948 - 2008; Controversial "father of daytrading" / SOES bandit dies after surgery; was the hospital at fault?

Harvey Houtkin, the controversial "father of daytrading" and so called "SOES bandit" who showed thousands of daytraders how to exploit the Small Order Execution System (SOES) in the late 1990's, died after what was called "uneventful emergency surgery" in San Diego. Sounds like the hospital where the surgery was done has been in scrapes before, and is being implicated in his death via an anonymous email sent by a hospital doctor to the San Diego Medical Examiner alleging “erroneous, misleading and perhaps fraudulent” information on Houtkin's death certificate.

According to the San Diego Union Tribune:

Harvey Ira Houtkin, 59, who was dubbed “the father of day trading,” died at 9:25 p.m. – several hours after uneventful emergency surgery near his tonsils, according to his medical records. The cause of death was listed as natural: acute respiratory failure from a severe airway obstruction.

The medical examiner, Dr. Glenn Wagner, declined to do an autopsy because hospital officials linked the death to Houtkin's medical history, which included diabetes and a tonsillar abscess. Houtkin's body was flown to Florida, where he lived.

But on Wednesday, Wagner revisited the case after a Sharp Grossmont physician anonymously sent an e-mail to him alleging that the surgeon who signed Houtkin's death certificate gave “erroneous, misleading and perhaps fraudulent” information.

Etiketter: , , , , ,

Broad St / Wall St

04:20 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (1)


Det finns 383 olika gator med namnet Wall Street runt om i världen, men den mest kända är belägen på nedre manhattan i New York.

Etiketter: ,

Wall Street History

04:15 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

The name of the street derives from the fact that during the 17th century, Wall Street formed the northern boundary of the New Amsterdam settlement. In the 1640 basic picket and plank fences denoted plots and residences in the colony. Later, on behalf of the Dutch West India Company, Peter Stuyvesant, in part using African slaves, led the Dutch in the construction of a stronger stockade. A strengthened 12-foot wall of timber and earth was created by 1653 fortified by palisades. The wall was created, and strengthened over time, as a defense against attack from various Native American tribes, New England colonists, and the British. In 1685 surveyors laid out Wall Street along the lines of the original stockade.The wall was dismantled by the British in 1699. It is likely the name comes from the Dutch word wal, meaning rampart or fortification.


In the late 18th century, there was a buttonwood tree at the foot of Wall Street under which traders and speculators would gather to trade informally. In 1792, the traders formalized their association with the Buttonwood Agreement. This was the origin of the New York Stock Exchange.

In 1789, Federal Hall and Wall Street was the scene of the United States' first presidential inauguration. George Washington took the oath of office on the balcony of Federal Hall overlooking Wall Street on April 30, 1789. This was also the location of the passing of the Bill Of Rights.

Etiketter: , , , , , ,

Vad betyder SOES ?

05:28 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

SOES är en förkortning av "Small Order Execution System" och är ett handelssystem på Nasdaq för mindre börsposter på upp till 1000 aktier. Den som lägger högsta/lägsta priset på marknaden står alltid först på tur för att få aktier köpta eller sålda.



SOES was first introduced in December 1988 for 25 stocks. The lack of liquidity after the 1987 market crash led NASDAQ to implement a mandatory system (since June 1988) to provide automatic order execution for individual traders with orders less than or equal to 1000 shares. (For stocks with low volume, it may be less than 200 shares). Market makers must accept SOES orders and so this provides excellent liquidity for smaller investors and traders.

There are several restrictions for those who use SOES, rather than a traditional Electronic Communication Network (ECN), to place their orders.

1. Trades may not be in excess of 1000 shares for a particular stock.

2. SOES does not allow trades in stocks that are trading at prices greater than $250 per share.

3. Once a trader places an order through SOES, they must wait at least 5 minutes to place a trade through SOES on the same stock.

4. Anyone doing more than five trades a day is considered a professional trader, not a retail customer, and can be thrown off SOES (Andy Kessler, "How we got here",Collins Publisher,2005).

5. Institutions and stock brokers are not allowed to place orders for their own accounts through SOES, but they can for a client's account.

6. Market makers must honor their advertised bid/ask prices to SOES orders, provided that they are for the amount that the market maker is looking for.



Initially, when SOES was mandatory, it was met with heavy pessimism from NASDAQ member firms because it forced them to execute all SOES trades that met the market maker's advertised price. There were also significant limitations implemented to prevent day traders from exploiting the system and taking advantage of old prices quoted by market makers.

SOES has revamped the trading market for individual investors. It has given small investors and traders the opportunity to compete on a level playing field with larger investors such as institutions for access to orders and execution.

Etiketter: , , ,

SOES BANDIT ?

04:21 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

En SOES BANDIT är ett amerikanskt slang-uttryck för en så kallad daytrader på börsen. SOES banditerna var pionjärer inom daytrading iom att marknaden inte ville att den enskilda lilla individen skulle handla själv på börsen. Bankerna hade en gigantisk spread mellan köp och sälj kurs och när börsen rasade 1987 så fanns det ingen market maker som svarade i telefon när du ville sälja dina aktier.

NASDAQ införde ett nytt system som kallades för SOES (Small Order Execution System), där alla var lika mycket värda oavsett storlek eller kapital. En market maker som fick sin köp eller sin sälj position fylld var tvungen att "reloada" eller förnya sin position inom 10 sek på börsen. Det var ett av grundkraven för att få vara market maker. Daytradarna spenderade hela dagarna med att lägga in köp och sälj ordrar innanför de stora aktörernas spread som oftast var orimligt stora.

Det resulterade givetvis att spreaden minskade vilket gagnade alla aktieplacerare på marknaden, men bankernas market makers som fick se sina fina bonusar och vinster minskade tyckte att alla SOES-traders var banditer :-)



What Does SOES BANDIT Mean ?
A slang term for traders who make rapid buy and sell orders, using the SOES system, in order to make a profit from small price changes.

So what is a SOES BANDIT ?
SOES bandits are individual investors who day-trade primarily through Nasdaq's Small Order Execution System (SOES). They attempt to predict short-term price movements of Nasdaq stocks by observing trades and changes in market maker quotes. We find that they usually hold positions for only a few minutes and usually trade profitably.

They do not exploit single market makers who have failed to update quotes, but usually trade before the majority of dealers change quotes. It is interesting that SOES bandits trade profitably against dealers who have as much or more information. We attribute this to the greater incentives of the bandits. Market makers are trading with the firm's money while SOES bandits are trading with their own.

Day traders were described in the preliminary prospectus for All-Tech (filed in 1998) as those who engage in the buying and selling of securities many times during the course of a day based on short-term price volatility. They typically close out open positions by the end of trading day in order to manage risk when the markets are closed. Positions are sometimes closed within minutes of the initial purchase or sale.

Etiketter: , , , , ,


Välkommen

03:27 / Upplagd av Webmaster / kommentarer (0)

Hej och välkommen till bloggen.

Den här bloggen är till för dig som är intresserad av aktier och ekonomi. Oavsett om du är en vanlig aktiesparare, en orolig PPM placerare, eller en rutinerad daytrader så hoppas jag att du kommer tycka om bloggen.

Bloggens huvudsakliga fokus är att presentera roliga, intressanta och informativa artiklar och funderingar relaterade till börsen och den globala ekonomin, som just nu befinner sig i den "värsta ekonomiska situationen sedan 1930-talet", speciellt om man ska tro på massmedia och politiker. Men är det verkligen så ?

Börsen styrs ju av mekanismer som är svåra att förstå men väldigt roliga och intressanta att iaktta. Vad är det egentligen som styr börsens uppgångar och fall ?

DET SKA VI TA REDA PÅ NU !!!



Etiketter: ,