Göran Högberg inleder veckan med en rapport om börsläget, och det gäller att justera seglen efter vinden.
Pessimisten klagar på vinden; optmisten förväntar sig att den förändras; realisten justerar seglen.
KÖPLÄGEN
De bästa köplägena 2008-2009 är bakom oss.
Det har varit en enorm "fear" (högt VXO-index i höstas-vintras), vilket inte kommer att upprepas i år eller nästa år.
Vi kommer inte att få se samma panik som skapar de riktigt fina undervärderingarna.
Dock kommer naturligtivs möjligheter att yppa sig med regelbundna och oregelbundna mellanrum.
Förhoppningsvis infinner det sig nya möjligheter om ett par veckor.
Tex. GDX på eller under 35 är en bra placering i höst då marknaden blir mer inriktad på inflation än tillväxt.
Dock, om vi skall tala om inflation med stort I, är det år 2013 och framåt som gäller.
SEA under 10, FCG och SLX måste ned 20% minst, innan vi kan rek. dem. Detta kanske vi måste vänta till 2011 till 2012-botten för.
I vinter är det TLT som kommer att gälla om den faller till flerårslägsta. (dvs. om den långa statsobligationsräntan flyger i taket pga. all inflationär stimulans).
I vinter kan vi få den största "inflation scare" sedan 1994. TLT faller då ned till 70 eller lägre (=långa obligationer faller 30%)
Det har varit ett historiskt rekord i stimulans. Innebär att det nästa gång finns mindre att stimulera med. Detta innebär att hela världen blir benägen till en fortsatt recession under tio år till.
Den största nackdelen med alla stimulanspaket världen över, är att krutet då redan är spenderat. Den enda säkra konsekvensen blir en inflationsuppgång.
En tvåsiffrig inflation blir konsekvensen åren 2013-20.
I vinter får vi en lindrig övning i inflationsuppgång. FED & Co blir då tvungna att höja räntorna under en period med stagnation.
GDX (guldaktier) visar alltid sin bästa sida under ekonomiska stagnationsperioder med inflation. 2012 och ett par år framåt blir det både tillväxt och inflation.
Dock, måste ni se upp med 2010-11, klar nedpotential på börserna i stort, inkl. guldaktier.
TIOÅRSPLACERING
För den "konservative" (i betydelsen försiktig) kommer TIPS (inflationsskyddade statsobligationer) att slå aktieindex med hästlängder de kommande tio åren.
Aktieindex kommer tyvärr att falla "realt", dock, nödvändigtvis inte "nominellt".
SHANGHAI
Denna börs föll 20% på elva dagar. En förvarning för kommande kort rekyl i väst? "East is east and west is west" och nu har de mötts.
Börsuppgången i slutet av veckan var en konsekvens av mycket stora amatörköp som svarar euforiskt på positiva ekonomiska nyheter. Samt "short covering"(=blankare köper tillbaka).
VXX stiger 33% om/när börsen faller 10%
I fredags var den. sk. TRIN (Arms index) i 0,29. Under 0,3 händer mycket sällan och indikerar ofta en börstopp på medellång sikt.
"Complacency"(bedrägligt lugn) bland små placerare, sker vanligtvis inom två månader från toppen.
VALUE LINE
Har reducerat andelen aktier till 60-70%. De reducerar aldrig till under 50%. Senaste gången under 60% var oktober 2000 (bra timing).
Deras anledning är: "Gått upp så mycket så snabbt" "Gotten to far ahead of itself".
LÅNGA RÄNTAN
Att den fallit senaste två veckorna är faktiskt en börsvarning.
NATURGAS
Lika översålt som vid botten augusti 2002 (2,65). Steg då till 8,75 februari 2003 (+230%)
Gas är nedskrivet av media.
Gaspris/oljepris når normalnivå inom sex månader.
Oljepris/naturgaspris= 22,2 = ny flerårshögsta. Normalnivå är 6. Innbär att olja handlas till ett premium över naturgas på 270%!!??
Eller att gas har en rabatt på 73% mot olja.
Däremot diskonterar priset på aktierna i gasbolag, en prisuppgång för naturgas på 100-200%
I USA har antalet riggar som borrar efter gas, fallit med 56%.
"Short interest" 2:1 mot långa positioner. "Short covering" (blankare köper tillbaka) är det bästa som finns för att brassa på en uppgång.
STÄMNINGEN
PUT/CALL-ratio nere vid tre års lägsta. Extremt låga nivåer infann sig också vid följande börstoppar: Juni 2007, Augusti 2008, Augusti 2009 ?
Andelen ovanför sina 50 dagars snitt: 92%. Samma höga andel vid följande börstoppar: 2007: feb. maj, okt. 2008: maj, aug. dec. 2009: maj, aug.
Andelen ovanför 200 dagars snitt: 94%. Senast en så hög siffra, maj 2007. Det var många som då frågade mig om man inte skulle köpa aktier "för att inte missa tåget". Jag avrådde starkt. Om de hade köpt, hade tyvärr många sålt hösten 2008 när det såg som sämst ut. Med en halvering eller mer, som konsekvens.
I detta läget var det bra med sk. garantiprodukter.
OMX-index befinner sig nu 29% ovanför sitt 40 veckors snitt. Maj 2007 var det 20% ovanför.
VXO "fear"-index ligger 39% under 40 veckors snitt. Feb.-07 låg det 25% under. Snacka om "complacency"!!
UNG (naturgas) ligger 34% under 40 v. Snacka om översålt.
LIBOR-räntan (den korta räntan) ligger 47% under 40 v. Oj-oj-oj!! Det finns bara en riktning för den korta räntan.
Koppar 48% ovanför.
Högränteobl. 14% ovanför.
Bankaktieindex 31% ovanför.
Olja 35% "
Hong Kong 30% "
KOL(energi) 56% "
SSEC (Shanghaibörsens index) låg 52% ovanför när den toppade alldeles nyligen. En varning för börserna i väst.
Källa: Göran Högberg, Börstjänaren
En undersökning av American Securities Administrators Association (NASAA), visar att bara 1 spekulant av 10 går med vinst. Val av analysmetod är inte avgörande för framgång, det är istället förmågan att följa ett system, antingen tekniskt eller fundamentalt, som skilljer ut vinnaren.
Förlorare
Att ligga kort, blankt, i en marknad som rusar åt motsatt håll är påfrestande och ännu värre blir det om man vägrar att göra exit på utsatt nödutgång. För att skydda sitt psyke skyller man lätt förlusten på någon annan, för många är det enda sättet att klara av svåra perioder.
Som tur är finns det gott om aktörer att lägga skulden på i denna bransch. Mäklare och analytiker blir oftast måltavla när det går dåligt, en grupp som sällan lyfts de fram när det braveras om profiter, när det gäller vinster är de flesta kapabla att ta ansvar.
Mäklare och analytiker tar dock bra betalt för att stå måltavla, så det lär inte gå någon nöd på dem. De har en riskfri position i marknaden.
En spekulant som inte kan ta ansvar blir däremot kortlivad.
9 av 10
Förlorarskaran är stor, bara 1 av 10 går med vinst enligt en undersökning utförd av North American Securities Administrators Association (NASAA) som också visar att 2 av 10 gör break even och hela 70 procent förlorar.
(När man talar med traders och söker på Internet, får man dock känslav av att siffran är omvänd: 9 av 10 går med vinst och dessa nio gör vad som helst för att försöka sälja sina hemligheter!)
Dessa siffror gäller inte bara en grupp amatörer, statistiken är densamma bland marknadens professionella: 7-8 av 10 floor traders som går (gick) över till att trada sitt eget konto är utbrända inom ett år, också "välutbildade" förvaltare av hedgefonder har ett skyhögt nummer av misslyckande.
Antalet avnoterade hedgefonder var redan före denna kris var otroligt hög, de flesta klarar sig inte ens i fem år. Sju år är en hög ålder för en spekulant.
Det finns lika många bortförklaringar som det finns förlorare. Alla försöker de hitta en anledning som ser bra ut både inför sig själv och andra. Det vanligaste kommentaren i fjol var:
"Jag gjorde i varje fall bättre än index."
Underhållning
En stor del av förlorarskaran är dock inte inne i marknaden för att tjäna pengar. Många kanske tror sig vara och detta påstående kan låta högst märkligt, men de flesta är mer intresserade av att ha roligt, umgås med aktievänner och diskutera intressanta affärer, än att göra det som är rätt.
Folk tycker det är underhållande att besöka företag, lyssna på dess VD och själva göra undersökningar, rota bland spännande insiderköp etc.
Börsen är för många blivit ett substitut för pokerbordet. Fördelen är att man kan titulera sig som investerare, vilket klingar bättre än gambler/spelare.
Att göra rätt är inte alltid det som är mest underhållande. Mycket av glamouren försvinner och när hävstången klyvs mitt itu. Och när ett system för riskhantering kommer på tal, lyssnar bara tre av tio.
Studier visar att de flesta som ruinerat en depå gjort det på några få affärer och anledningen är oftast en hög hävstång (inte konstigt att många lägger skulden på hävstångsprodukter).
Den som seriöst går in för att göra rätt, har dock en god chans att lyckas. Där borde procentsiffran vara långt mycket högre och man behöver inte vara ett geni för att tjäna på börsen, detta spel har inget med en hög IQ-kvot att göra.
Kommentar från en floor trader:
When I first came down here, I was Mr. Big Ego. I had a law degree and here were all these ex-cops and truck drivers and people with 200-word vocabularies trading in the pits.
I figured I´d make a killing, right? With this competition, how could you lose?
Then I get the shit kicked out of me. Then I get the shit kicked out of me again. You know what I´ve learned down here? Humility. Discipline. You come into this business with any sense of superiority, and you´re dead.
Marty Dickman
Enkelt
I början på 80-talet bevisade Richard Dennis och William Eckhardt att enkelhet kunde ge miljoner. En grupp nybörjare (23 st) fick en miljon dollar vardera och uppdraget att följa ett lättfattligt system som i stort gick ut på att köpa vid en ny 20-dagarshögsta och stänga positionen vid en 10-dagarlägsta. Den som inte följde systemet fick sluta, även om depån gick med vinst.
Resultatet var imponerade och borde inspirera alla att följa en strategi. Detta test visar också att förutspå marknaden rörelser inte har en direkt korrelation med vinster.
Bra analytiker är bra därför att de är usla traders, de har övat upp förmågan att ha rätt i rädslan av att ha fel. Richard Dennis tjänade $200 miljoner under sin tid och det tekniska systemet han lärde ut hade rätt 3 gånger av 10!
Bara amatörer tror att marknaden går att förutspå; men enbart ett orakel har den förmågan.
Det handlar istället om att följa en handelsmodell med fasta regler, teknisk eller fundamental. Det är tidshorizonten som avgör: duktiga daytraders jobbar med tekniska system och framgångsrika långsiktiga investerare som tex Warren Buffet, använder fundamentala.
Rekommendationer
Det du läser om på Börstjänaren handlar till stor del om teknisk trading där vi inte försöker att förutspå något. Det handlar om att följa ett system och göra samma sak om och om igen. Det har då inte någon betydelse om det är sojabönor, olja, aktier eller valutor.
En affär kan gå precis hur som helst, men har vi en fördel, resulterar det i vinst efter en serie med affärer.
Den som väljer ut enskilda rekommendationer på vår sajt, de som känns extra bra, kommer – garanterat till 100 procent – att välja alla förlustaffärer och stå utanför i de som går bra.
Det är så marknaden fungerar; det som känns bäst är oftast fel och det som ser ut att vara galet är många gånger helt rätt.
Kanske är det så att bara en av tio är så "dum" att han satsar sina pengar på något som ser ut att vara fel.
Henrik Hallenborg
hallenborg@morningbriefing.se