Aktieutlåningen minskar

23:55 / Upplagd av Webmaster /

Aktieutlåningen minskade rejält under förra veckan vilket är ett tecken på en åtminstone tillfälligt avtagande blankningsaktivitet.

Stockholmsbörsens veckostatistik vittnar om att antalet utlånade aktier sjönk med drygt 20 procent under förra veckan. Sett till utlånat börsvärde motsvarade minskningen lite drygt 25 procent.

Inga dramatiska förändringar kunde noteras i banksektorn som tidigare under finanskrisen varit föremål för stora svängningar i aktieutlåningen. När spekulationerna runt Swedbank var som störst, som exempel, uppgick utlåningen till över 5 procent av de utestående aktierna.

Idag ligger samtliga banker på relativt beskedliga nivåer, med Swedbank alljämt värst. Drygt 2 procent av Swedbank-aktierna var under förra veckan utlånade, medan motsvarande siffra för övriga banker var runt 1 procent.

Aktielån innebär att en investerare lånar en aktie av en annan mot en mindre premie. Ofta används de lånade aktier till att fullfölja blankningsstrategier, där aktierna säljs, köps tillbaka till ett lägre pris och återlämnas till dess ursprungliga ägare. Därför används ofta Stockholmsbörsens veckostatistik som en fingervisning om hur populära aktierna är bland blankarna.

Känns det inte som att toppen är nådd för den här gången i det så kallade "bear market rallyt" iom denna typ av nyhet ?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar