Årshögsta på börsen

15:46 / Upplagd av Webmaster /

En stark inledning på handeln i USA gav avtryck på fredagens Stockholmsbörs. Trots ett antal tunga rapportbesvikelser noterades uppgångar för fjärde dagen i rad, något som inte skett på över en månad.

OMXS30-index stängde på 779,2, motsvarande en uppgång på 0,8 procent. Omsättningen, som den senaste tiden visat en positiv trend, uppgick till genomsnittliga 17,0 miljarder kronor.

Rapporterande SEB tappade 5,0 procent, till 35:90 kronor, trots att den befarade kallduschen uteblev. Resultatet överträffade SME förväntningarna med hela 35 procent.

"Frågor väcktes om hur uthålligt räntenettot är och kring kostnaderna, men det känns lite som en överdriven reaktion. Resultatet i kvartalet är bra, men samtidigt kvarstår alla långsiktiga problem", säger en analytiker.

Till helhetsbedömningen skall samtidigt nämnas att SEB steg på torsdagen inför rapporten, påpekar analytikern vidare.

För de övriga storbankerna var trenden mer positiv. Handelsbanken och Nordea, som båda kommer med sina rapporter under nästa vecka, steg 2,6 respektive 1,1 procent, medan Swedbank rekylerade upp över 4 procent efter torsdagens rapportdrivna nedgång på nästan 8 procent.

Bland förlorarna hittades även Volvo som sjönk 1,8 procent, till 54 kronor, i spåren av en rejält svag rapport.

Förväntningarna visserligen lågt ställda men en förlust på drygt 4,5 miljarder kronor och sänkta marknadsprognoser för både lastbilar och anläggningsmaskiner var värre än väntat.

Dessutom oroas marknaden av den försvagande finansiella situationen.

"Det första intrycket är att kassaflödet är riktigt dåligt. Kassaflödet kommer självklart att vara bättre de närmaste kvartalen än vad det var i det första kvartalet men det kommer troligen inte reversera helt. Det har även lett till att nettoskulden gått kraftigt upp", säger Christer Fredriksson, analytiker på ABG Sundal Collier, till Nyhetsbyrån Direkt på fredagseftermiddagen.

Inte heller för aktieägare i Teliasonera innebar fredagens rapport tillfälle att fira. Intäktsprognosen för helåret sänktes och dessutom levererade affärsområdet Mobilitetstjänster en försvagad ebitda-marginal. Aktien avslutade dagen på 38:40 kronor, ned 2,5 procent.

Ett rapporterande bolag som lyckades locka investerarna var Tietoenator. Aktien steg 9,2 procent, till 110 kronor trots att resultatet understeg förväntningarna samtidigt som omsättningen blev ungefär som förväntad.

Samma trend följde även New Wave vars aktie handlades upp närmare 10 procent, i spåren en rapport i linje med förväntningarna.

Till det positiva hörde främst att de förbättringar av bolagets kassaflöde, som syntes redan i det första kvartalet, kommer att accelerera under resten av året och synas tydligt redan under det andra kvartalet.

Ytterligare en vinnare var Electrolux som fortsatte en positiv trend, och steg för tredje dagen i rad. Uppgången på knappt 4 procent kom i spåren av att Citigroup höjt riktkursen med fortsatt köprekommendation efter onsdagens rapport.

Källa: AFV

0 kommentarer:

Skicka en kommentar