Goldman Sachs

01:16 / Upplagd av Webmaster /

Goldman Sachs tar allt större risker

Den amerikanska investmentbanken har kraftigt ökat det belopp som kan förloras på trading under en enskild dag.

Det är det så kallade ”value-at-risk”-måttet som hos Goldman ökade 22 procent till motsvarande 1,9 miljarder kronor under första kvartalet enligt en rapport från banken.

Bland konkurrenterna har Morgan Stanley bara ett hälften så stort ”var-värde”.

JP Morgan ökade sitt var-värde med bara 3 procent under kvartalet, medan Citigroup minskade sitt med 14 procent.

Under kvartalet visade Goldman Sachs intäkter på 75 miljarder kronor, medan Morgan Stanley bara låg på 24 miljarder.

Av Goldmans intäkter utgjordes 52 miljarder av intäkter från obligationshandel, vilket var mer än en tredjedel över tidigare rekordet för banken.

Det allra mesta av detta är i sin tur på uppdrag av kunder, uppger banken enligt Bloomberg.

Banken utnyttjade den minskade konkurrensen genom att ta mer betalt för handeln av kunderna.

Morgan Stanleys vd John Mack har å sin sida som en medveten strategi valt att minska på investmentbankens egen handel och egna investeringar, och i stället fokusera på en roll som mäklare och rådgivare.

Analytiker har i efterhand kritiserat Morgan Stanleys försiktighet under kvartalet, och liknat det vid en perfekt baseboll som kom farande utan att banken klämde till bollen med slagträt.

Morgan Stanley hade en förlust på 1,4 miljarder kronor, medan kollegorna på Goldman Sachs visade en vinst på 14,4 miljarder.

Analytikerna talar om att Morgan Stanleys försiktiga inställning kanske är rätt att ha år 2010, men att det inte var rätt första kvartalet 2009.

Andra banker som JP Morgan, Citigroup och Credit Suisse prickade också in bra kvartal med mer offensiva satsningar på trading.

Goldman har utnyttjat uppsvinget till att sälja nya egna aktier för 40 miljarder kronor till investerare i mitten på april.

Pengarna ska hjälpa till att återbetala statsstödet på totalt 80 miljarder som Goldman fått del av från amerikanska staten.

För att återbetalning av statsstöd ska bli möjligt, inväntas nu offentliggörandet den 4 maj av de amerikanska bankernas ”stresstest”.

Goldman Sachs-aktien toppade kring 250 dollar hösten 2007, för att sedan falla ner till cirka 50 dollar i november/december 2008.

Sedan dess har aktien återhämtat sig och ligger nu kring 120 dollar motsvarande ett värde på totalt 533 miljarder kronor på New York-börsen.

Som jämförelse är svenska SEB värt nästan 80 miljarder och Handelsbanken värt över 90 miljarder på Stockholmsbörsen enligt Avanza.

Analytikerna räknar nu enligt Bloomberg med att banken tjänar nästan 10 dollar per aktie i år.

Första kvartalet blev känt för ett par veckor sedan, och då blev vinsten per aktie 3,39 dollar.

Frågan är om Goldman Sachs ökade risktagande riskerar leda till en brakförlust kommande kvartal om tradingen går snett.

Men Goldman har satsat jättebelopp på it-system – mer än andra banker – för att ha järnkoll på tradingen, så att de faktiska riskerna hålls nere.

Källa: Realtid

0 kommentarer:

Skicka en kommentar